Jika anda mempunyai gout, makanan tertentu mungkin mencetuskan serangan dengan meningkatkan kadar asid urik dalam tubuh.
Makanan biasanya tinggi dalam purin biasanya menjadi puncanya, bahan yang dijumpai secara semulajadi dalam makanan.
Apabila anda mencerna purin, badan anda menjadikan asid urik sebagai bahan buangan.
Ia bukan satu kebimbangan kepada orang yang sihat, kerana mereka mengeluarkan asid urik berlebihan dari badan.
Walau bagaimanapun, orang yang ada masalah gout tidak dapat membuang asid urik yang berlebihan. Oleh itu, diet tinggi purin boleh menyebabkan asid urik terkumpul dan menyebabkan serangan gout.
Mujurlah, penyelidikan menunjukkan bahawa menyekat makanan tnggi purin dan mengambil ubat yang sesuai boleh menghalang serangan gout.
Makanan yang biasanya mencetuskan serangan gout termasuk organ haiwan, daging merah, makanan laut dan alkohol. Ia mengandungi jumlah purin yang sederhana.
Walau bagaimanapun, terdapat satu keadaan yang berbeza. Penyelidikan menunjukkan bahawa sayur-sayuran tinggi kandungan purin tidak mencetuskan serangan gout.
Dan yang menariknya, minuman fruktosa dan gula boleh meningkatkan risiko serangan gout, walaupun ia tidak kaya dengan purin.
Sebaliknya, mereka boleh meningkatkan paras asid urik dengan mempercepatkan beberapa proses selular.
Sebagai contoh, satu kajian termasuk lebih daripada 125,000 responden mendapati bahawa orang yang menggunakan fruktosa paling banyak mempunyai risiko 62% lebih tinggi untuk mengalami masalah gout.
Sebaliknya, penyelidikan menunjukkan bahawa produk tenusu rendah lemak, produk soya dan suplemen vitamin C boleh membantu mencegah serangan gout dengan mengurangkan kadar asid urik dalam darah.
Produk lemak tenusu dan tinggi lemak tidak menjejaskan paras asid urik.
Makanan biasanya tinggi dalam purin biasanya menjadi puncanya, bahan yang dijumpai secara semulajadi dalam makanan.
Apabila anda mencerna purin, badan anda menjadikan asid urik sebagai bahan buangan.
Ia bukan satu kebimbangan kepada orang yang sihat, kerana mereka mengeluarkan asid urik berlebihan dari badan.
Walau bagaimanapun, orang yang ada masalah gout tidak dapat membuang asid urik yang berlebihan. Oleh itu, diet tinggi purin boleh menyebabkan asid urik terkumpul dan menyebabkan serangan gout.
Mujurlah, penyelidikan menunjukkan bahawa menyekat makanan tnggi purin dan mengambil ubat yang sesuai boleh menghalang serangan gout.
Makanan yang biasanya mencetuskan serangan gout termasuk organ haiwan, daging merah, makanan laut dan alkohol. Ia mengandungi jumlah purin yang sederhana.
Walau bagaimanapun, terdapat satu keadaan yang berbeza. Penyelidikan menunjukkan bahawa sayur-sayuran tinggi kandungan purin tidak mencetuskan serangan gout.
Dan yang menariknya, minuman fruktosa dan gula boleh meningkatkan risiko serangan gout, walaupun ia tidak kaya dengan purin.
Sebaliknya, mereka boleh meningkatkan paras asid urik dengan mempercepatkan beberapa proses selular.
Sebagai contoh, satu kajian termasuk lebih daripada 125,000 responden mendapati bahawa orang yang menggunakan fruktosa paling banyak mempunyai risiko 62% lebih tinggi untuk mengalami masalah gout.
Sebaliknya, penyelidikan menunjukkan bahawa produk tenusu rendah lemak, produk soya dan suplemen vitamin C boleh membantu mencegah serangan gout dengan mengurangkan kadar asid urik dalam darah.
Produk lemak tenusu dan tinggi lemak tidak menjejaskan paras asid urik.
0 comments:
Post a Comment